29.6.2018

Oikealla asenteella lomaan!

Mitä odotat kesältä ja lomalta? Trooppisia saaria, mökkeilyä, festareita, kiireettömyyttä, hiljaisia hetkiä riippumatossa, grillaussäitä, maiseman vaihtoa, elämyksiä tai seikkailuja? Ajatus lomasta herättää monissa ensin varmasti innostusta. Stressittömät päivät odottavat haaveilijoita ja kuukauden tai muutaman viikon loma voi tuntua autuudelta. Lopulta voi kuitenkin olla, että ikuinen kiire nousee osaksi lomaa, kun ilo on otettava irti kesän joka hetkestä ennen paluuta arjen työhön.

Historioitsija Tapio Bergholmin mukaan lomaan sisältyy usein kovia odotuksia, joten sen alku voi olla vaikea. Siksi pidempi loma takaa paremman palautumisen. Pitkä loma auttaa siinä, että työntekijä ehtii myös aidosti levätä, mutta Bergholmin mielestä pitkissä lomissa saattaa olla varjopuolensakin: ”Panostus pitkiin lomiin saattaa johtaa sekä työnantajat että työntekijät ajattelemaan, että lomien välillä työelämä saakin olla kovaa ja kuormittavaa.”, Bergholm pohtii Keskisuomalaisessa.

Asenne loman ja työn välillä on sidoksissa sekä omiin että työpaikan arvoihin, joustavuuteen ja luomaamme vuorovaikutukselliseen ilmapiiriin. Selkeät odotukset ja tavoitteet määräytyvät yhtä lailla sekä töissä että vapaa-aikana, mutta erona on, kuka luo ehdot työnantaja vai sinä. Olitpa työntekijä tai toimitusjohtaja, asenteiden määrittäminen itselle voi avata uudenlaisen tavan asennoitua työhön ja lomaan. Mitä ajatuksia sinulle herää lomasta? Mitä lomalta kannattaisi ottaa mukaan työntekoon?

Hengähdämme heinäkuun ja palaamme elokuussa takaisin valmennuksien ja projektien pariin täydellä tiimillä.
Kiitos lukijoille ja asiakkaille keväästä! Nautitaan kesästä!


NANNA VIIKINKOSKI

13.6.2018

Kuka sinua kouluttaa?



Kouluttaja Sanna Franck
On aika esitellä seuraava kouluttaja. Sanna Franck on esiintymis- ja vuorovaikutustaitojen valmentaja. Erityisesti viime aikoina Sannan kouluttamia aiheita ovat olleet vuorovaikutustaidot sisäisissä asiakaskohtaamisissa tai haastavissa tilanteissa ja kouluttajan esiintymistaidot. Hän aloitti kouluttamisen vuonna 2001 opintojen ohella ja vuonna 2005 Suomen Puheopistossa.

Sanna opiskeli Jyväskylän yliopistossa filosofian maisteriksi pääaineena puheviestintä. Sivuaineena hän opiskeli draamakasvatusta eli Sanna on draamaopettaja. Hänellä on myös aikuiskouluttajan pedagoginen pätevyys.

Koulutusaiheina esiintyminen ja vuorovaikutus herättivät Sannan mielenkiinnon, koska ne ovat peruspilareita monissa työtilanteissa. Ne ovat teemoja, joissa niin kouluttaja kuin osallistujakin voi kehittyä loputtomasti. Sannasta kouluttajan työssä on parasta, että hän saa tarjota osallistujille alansa tuoretta tietoa sekä korjata vääriä käsityksiä, joita liikkuu esiintymis- ja vuorovaikutustaitoja valmennettaessa. Hänestä on myös upeaa nähdä valmennettavien kehittyminen harjoitteluprosessin aikana.

Sanna on kouluttajana vuorovaikutteinen. Hänestä on tärkeää luoda hyvä keskusteluyhteys osallistujiin ja kerätä heiltä myös aineistoa päivän teemoista. Sanna täydentää näitä teemoja omalla asiantuntemuksellaan. Taitoharjoittelussa lähtökohtana on osallistujan vahvuudet ja kehityskohteiden esiintuominen kannustavasti. Sannan valmennukset ovat sopiva sekoitus tietoiskuja ja toiminnallisia menetelmiä. Osallistujien aktivointi sekä esiintymis- ja vuorovaikutustaitojen käytännön harjoitteleminen ovat aina osa Sannan valmennusta.


Sannan motto on Suomen Puheopiston perustajajäsenen Kaarlo Marjasen sanoin:
"Ole oma itsesi mutta parhaalla mahdollisella tavalla."

ELLA KAJASTE