25.1.2013

Webinaariesiintyjä, kuinka koukutat yleisösi?

Esiintymiskouluttajana minulta kysytään toistuvasti muutamia samoja asioita, jotka mietityttävät ihmisiä esiintymisessä. Viime kuukausina usein kysyttyjen kysymysten listalle on kavunnut uusi tulokas: kuinka esiintyä verkkokokouksissa ja webinaareissa?

Webinaari on verkossa toteutettava seminaari, johon osallistutaan omalta tietokoneelta. Toteutustavat vaihtelevat. Esiintyjästä ja osallistujista voidaan näyttää reaaliaikaista videokuvaa, tai webinaari voi edetä pelkän äänen ja esitysmateriaalin avulla.

Oli toteutustapa mikä hyvänsä, esiintyjä on uuden haasteen edessä. Virtuaalisessa esiintymistilanteessa jännite ei ole sama, joka syntyy kun huone on täynnä eläviä ja hengittäviä kuulijoita. Verkossa kuulijat voivat hetkenä minä hyvänsä intoutua purkamaan sähköpostiaan ja unohtaa esityksen taustalle pyörimään – ja lopulta sulkea ohjelman esityksen ollessa vielä kesken.

Kuinka siis koukuttaa verkkoyleisö seuraamaan esitystä? Koska me Puheopistossa haluamme tarjota apuja esiintymisen tuoreisiin haasteisiin, päätimme vastata tähän kysymykseen. Kutsuimme mukaan apujoukkoihin tietokirjailija, kouluttaja Outi Lammin ja tuloksena on tämä:




Outi Lammi ja minä kerromme vinkkejä vaikuttavaan verkkoesiintymiseen missäpä muuallakaan kuin verkossa, eli maksuttomassa webinaarissamme Webinaariesiintyjän selviytymispaketti 5.2. klo 10. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan kotisivuillamme.

Jos et pääse osallistumaan webinaariin, muista vaikka seuraava vuorovaikutteisuutta lisäävä keino: puhuttele kuulijoitasi suoraan ja viittaa heihin. Kun esiintyjä ja yleisö ovat kasvokkain samassa fyysisessä tilassa, esiintyjän katsekontakti saa kuulijan tuntemaan, että juuri häntä puhutellaan. Verkossa on toisin. Älä siis pihistele sinä- ja te-pronominien käytössä, niin tulet virtuaalisessa maailmassa lähemmäs kuulijoitasi.

PAULIINA PERTTULI

17.1.2013

Anna äänelle kasvot

"Ai, sä oletkin blondi! Olin kuvitellut sut tummaksi ja silmälasipäiseksi."

Oletko joskus sanonut tähän tapaan tavatessasi ensimmäistä kertaa jonkun, jonka kanssa olet puhunut aiemmin vain puhelimessa?

Itselleni on käynyt näin usein. Ehkä isoin yllätys oli nähdä, miltä eräs aamuissani usein äänessä oleva radiojuontaja oikeasti näytti. Usein mielikuvamme eivät vastaa todellisuutta, mutta joitain asioita pystymme helpostikin päättelemään oikein.

YLE:n Prisma Studiossa käsiteltiin puheäänen synnyttämiä mielikuvia henkilön ulkonäöstä ja testattiin, kuinka hyvin ihminen pystyy yhdistämään äänen ja ulkonäön. Ohjelmassa katsoja pääsee itsekin testiryhmään mukaan.

Katso ohjelma Yle Areenassa ja koeta antaa äänelle kasvot. Samalla voit miettiä, millaisena toiset mahtavat mielikuvissaan nähdä sinut äänesi perusteella.

JOHANNA MARTIKAINEN

7.1.2013

Lupaus työtovereilleni

Uusi vuosi on alkanut, ja meillä on taas mahdollisuus aloittaa kaikki alusta. Ja niinhän me teemmekin, ainakin yritämme. 

Vuoden vaihtuessa vannomme aina, että lopetamme tupakoinnin, syömme terveellisemmin tai aloitamme säännöllisen salilla rehkimisen. Useimmat lupaukset liittyvätkin terveyteen ja hyvinvointiin.

Oma vuodenvaihde kului ahmiessa Saku Tuomisen ja Pekka Pohjakallion tuoretta teosta Työkirja - Työelämän vallankumouksen perusteet. Teoksen juuret ovat 925 - Redesigning the work week -projektin merkittävässä oivalluksessa, että työelämän ongelmien ratkaisemisella olisi kaikkein suurin vaikutus ihmisten hyvinvointiin.

Jos siis haluat lisätä hyvinvointiasi, kannattaa tehdä lupaus, joka koskee työtäsi.

Tuomisen ja Pohjakallion tekemien haastattelujen perusteella tietotyöläisiä kiusaavat seuraavat viisi ongelmaa.
  1. Kiireen tunne
  2. Pirstaleisuus
  3. Konkretian puute
  4. Työn joustamattomuus
  5. Kielteinen ilmapiiri
Tuttua, eikö?

Viimeistä ongelmaa eli kielteistä ilmapiiriä voit ryhtyä muuttamaan vaikka heti. Tarkkailepa hetki omaa tapaasi puhua työstäsi: pomon tekemistä ratkaisuista, asiakkaiden ymmärryksen laajuudesta, lounasruokalan tarjonnasta jne. Jos huomaat puhetavassasi parantamisen varaa, ryhdy toimeen ja paranna tapasi.

Voit luvata esimerkiksi, että aiot valittaa vain kerran päivässä. Tai että jokaisesta marinapäästöstä täytyy maksaa sakko eli kolmen positiivisen huomion tekeminen. Tai että hymyilet kaikille työtovereillesi kerran päivän aikana. (Tervehdyskin on hyvä alku.) Että kehut vähintään yhtä kollegaasi. Että saat yhden työtoverisi nauramaan. 

Itse aion rajoittaa marisemista, eli minulla on käytössäni vain yksi valitus per päivä. Tämä on lupaus, kollegat.


HELI PERTTULA