7.1.2013

Lupaus työtovereilleni

Uusi vuosi on alkanut, ja meillä on taas mahdollisuus aloittaa kaikki alusta. Ja niinhän me teemmekin, ainakin yritämme. 

Vuoden vaihtuessa vannomme aina, että lopetamme tupakoinnin, syömme terveellisemmin tai aloitamme säännöllisen salilla rehkimisen. Useimmat lupaukset liittyvätkin terveyteen ja hyvinvointiin.

Oma vuodenvaihde kului ahmiessa Saku Tuomisen ja Pekka Pohjakallion tuoretta teosta Työkirja - Työelämän vallankumouksen perusteet. Teoksen juuret ovat 925 - Redesigning the work week -projektin merkittävässä oivalluksessa, että työelämän ongelmien ratkaisemisella olisi kaikkein suurin vaikutus ihmisten hyvinvointiin.

Jos siis haluat lisätä hyvinvointiasi, kannattaa tehdä lupaus, joka koskee työtäsi.

Tuomisen ja Pohjakallion tekemien haastattelujen perusteella tietotyöläisiä kiusaavat seuraavat viisi ongelmaa.
  1. Kiireen tunne
  2. Pirstaleisuus
  3. Konkretian puute
  4. Työn joustamattomuus
  5. Kielteinen ilmapiiri
Tuttua, eikö?

Viimeistä ongelmaa eli kielteistä ilmapiiriä voit ryhtyä muuttamaan vaikka heti. Tarkkailepa hetki omaa tapaasi puhua työstäsi: pomon tekemistä ratkaisuista, asiakkaiden ymmärryksen laajuudesta, lounasruokalan tarjonnasta jne. Jos huomaat puhetavassasi parantamisen varaa, ryhdy toimeen ja paranna tapasi.

Voit luvata esimerkiksi, että aiot valittaa vain kerran päivässä. Tai että jokaisesta marinapäästöstä täytyy maksaa sakko eli kolmen positiivisen huomion tekeminen. Tai että hymyilet kaikille työtovereillesi kerran päivän aikana. (Tervehdyskin on hyvä alku.) Että kehut vähintään yhtä kollegaasi. Että saat yhden työtoverisi nauramaan. 

Itse aion rajoittaa marisemista, eli minulla on käytössäni vain yksi valitus per päivä. Tämä on lupaus, kollegat.


HELI PERTTULA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti