25.5.2012

Innostaako työtilasi uusiin oivalluksiin?


Tietotyössä ei enää tarrauduta pöydänkulmaan. Työtä tehdään joustavasti virtuaalisissa työympäristöissä ajasta ja paikasta riippumatta. Mutta ihmisluonto janoaa edelleen myös fyysisiä kohtaamisia.

Arvostettu ja palvottu Applen entinen toimitusjohtaja Steve Jobs vannoi kasvokkaisten kohtaamisten voimaan. Walter Isaacson kirjoittaa Harvard Business Review -julkaisussa Jobsin kunnianhimoisesta tavoitteesta rakentaa Pixar-animaatiostudion rakennuksesta spontaaneja kohtaamisia ja luovuutta edistävä. Tuloksena oli rakennus, jonka keskellä oli iso avoin tila, valoisa atrium. Atriumiin johtivat kaikki käytävät ja pääovet, siellä oli ruokala ja näin myös ihmiset.

Rakennuksen ideana oli saada ihmiset keskustelemaan sellaisten ihmisten kanssa, joita he eivät muuten tapaisi. Työympäristö toi yhteen tietokonenörtin ja sarjakuvapiirtäjän. Kun ihmiset törmäävät toisiinsa, ottavat katsekontaktin ja pysähtyvät, asioita alkaa tapahtua. Jobs halusi avoimen tilan rakennuksen keskelle, koska tärkeimmän asian tulee tapahtua työpaikan sydämessä. Luovuudesta ammentavalle yritykselle se oli ihmisten vuorovaikutus. Pixar nousikin Disneyn haastajaksi piirroselokuvillaan.

Pixar näytti, että työympäristö ei ole vain merkityksetön kulissi. Fyysiset tilat ohjaavat käyttäytymistämme, vaikuttavat ajatteluumme ja rakentavat tapaamme tehdä työtä. Tietotyö on luonteeltaan yhteisöllistä. Kun fyysinen ympäristö tukee yhteisöllisyyden tuntua ja edistää kohtaamisia, rakennetaan hyvinvointia ja luovuutta edistävää työkulttuuria.

Oivalluksia syntyy siellä, missä luovuudelle annetaan tilaa. 

PAULIINA PERTTULI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti