12.4.2012

Kirjoittaja, oletko A- vai B-tyyppi?


On kahdenlaisia kirjoittajia. Millainen kirjoittaja sinä olet? Katso, kumpi seuraavista kuvauksista sopii sinuun.

A.
Otsikon kirjoitettuani olen ehtinyt lukea sähköpostit, hakea 
lisää kahvia, järjestellä työpöydän ja käydä kaksi kertaa Facebookissa. 
Kolmessa tunnissa saan valmiiksi yhden sivun, siis jos hyvin menee.

B.
Aloitan kirjoittamisen heti, turhia miettimättä. Tunnissa olen 
tuottanut kolme sivua tekstiä – tosin yhtä taidettiin pyytää.

Mikäli kohdan A kuvaus tuntuu tutulta, olet A-tyyppi.  A-tyypin kirjoittaja pyrkii tuottamaan heti valmista A-luokan tekstiä. Toki timantitkin syntyvät kovassa puristuksessa. Ongelmasi on juuri tuo kovan puristuksen tuntu (ja täydellisyyden tavoittelu), mikä saa sinut lykkäämään kirjoittamisen aloittamista. 

Jos taas kohta B osuu ja uppoaa, olet B-tyyppi. Sinulle kelpaa myös B-luokan teksti. Pääasia on, että tekstiä tulee. Ei haittaa, vaikka se onkin sirpaleista, vailla punaista lankaa, rönsyilevää – senhän voi sitten korjata, joskus. Ongelmasi on, että usein tekstin siistiminen jää puoliväliin tai kokonaan tekemättä.

Ideaalitapauksessa kirjoittaja pystyisi joustavasti sukkuloimaan näissä kahdessa ”roolissa”. Tekstiä tuottaessa tarvitaan B-tyypin pidäkkeettömyyttä. Muokkaus- ja viimeistelyvaihetta taas avittaa A-tyypin kunnianhimo.

Kumpaakin tyyppiä auttaa kuitenkin huolellinen valmistautuminen. Tekstin ideointi, tarvittavan tiedon kerääminen, rakenteen suunnittelu – kaikki nämä vaiheet helpottavat varsinaista kirjoittamista.

Tekstin valmistelua ei aina tarvitse suorittaa koneen ääressä. Esimerkiksi tämä teksti on ideoitu suihkussa ja jäsennelty sängyssä ennen nukahtamista.


HELI PERTTULA


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti