10.2.2016

Puhu kuin ruuneperi ja vaikuta minuutissaPerjantaina 5.2. vietettiin Runebergin päivää. Suomen Puheopistossa kutsumme sitä myös nimellä Puhuvan suomalaisen päivä. Viime aikoina on puhuttu paljon hissipuheista ja pitchauksesta. ja tänä vuonna vietimmekin Runebergin päivää teemalla Vaikuta minuutissa.

Runebergin puheet olivat yleensä sen ajan tyylin mukaisia - retorisesti voimakkaita ja jopa koukeroisen kaunopuheisia. Nykypuheiden rakenteet ovat huomattavasti suoraviivaisempia. Nopean retoriikan aikakaudella ei sanoilla voi paljoakaan maalailla, mutta rakenteilla voi kikkailla. Tässä viisi vinkkiä, kuinka rakentaa vaikuttava puheenvuoro, vaikka aikaa olisi vain minuutti.

Muista motivoiva aloitus ja dynaaminen lopetus: Puheenvuoron alulla herätät kuulijoiden mielenkiinnon. Jos aloitus on ponneton, ei kuulija jaksa kiinnostua ensinkään. Toisaalta taas hyvänkin puheenvuoron voi pilata lässähtävällä lopulla.

Kerro tarina: Tee asiastasi tarina. Tarinat jäävät paremmin mieleen kuin pikkutarkat yksityiskohdat.

Kysy: Kysymykset herättävät oivalluksia ja panevat ajattelemaan. Parhaimmillaan kysymys sitouttaa kuulijan ajatukseen ja aiheuttaa toimintaa.

Vuorovaikuta: Runebergin puheet olivat usein monologeja, yksin puhelua. Nykyisin toivotaan dialogia eli yhdessä puhumista, keskustelemista. Kun aktivoit kuulijasi mukaan keskusteluun, teet vaikutuksen.

Huomioi kuulijat: Ota etukäteen selvää kuulijoistasi ja kohdenna puheesi heille. Kuulijat arvostavat, että puhut heidän kielellään juuri heille.

MARSA BÄCK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti