31.5.2018

Etätyössä Thaimaassa


Oletko haaveillut siirtyväsi tekemään työsi jossain palmun alla, vaikkapa Thaimaassa? Suurimmalle osalle tämä jää lähinnä haaveeksi. Itselle etätyöskentelystä Thaimaassa tuli kuitenkin todellisuutta viime helmikuussa. Vaikkei nyt ihan palmun alla vaan Bangkokin suurkaupunkivilinän keskellä. Näin neljän kuukauden kokemuksen jälkeen on aika pohtia hieman plussia ja miinuksia.

Etätyö on osa monen suomalaisen arkea ja yhä useammilla on siihen halutessaan mahdollisuus. Tämä käy ilmi myös Helsingin Sanomien toukokuussa julkaistusta nettiartikkelista.
Kaikkien tärkeimpien työvälineiden ollessa pilvipalveluja, on oikeastaan helppoa siirtyä tekemään työnsä missä tahansa paikassa, jossa on kunnon internetyhteys. Toki joitain muutoksia työtehtäviin oli omassa tapauksessani järkevää tehdä. Kun sitten saatiin myös puhelinliikenne netin yli toimimaan, niin yhteydenpito asiakkaisiin on sujunut aivan kuin toimistoltakin käsin.

Kauppalehden huhtikuussa julkaisemassa artikkelissa kerrottiin tutkimuksesta, jossa todettiin etätyön lisäävän tuottavuutta ja työhyvinvointia. Voin kyllä yhtyä näihin ajatuksiin. Kotona töitä tehdessä on usein helpompi keskittyä olennaiseen ja saada asioita vietyä päätökseen. Myös mahdollisuus järjestää omien työpäiviensä aikataulu melko vapaasti vähentää stressiä. Oikeastaan ainoa rajoite tässä suhteessa on itsellä ollut maiden välinen aikaero (kesäaikaan neljä tuntia). Muttei tästä Suomen toimistoajan seuraamisesta silti ole hankaluuksia tullut.


Etätyöntekijä on väistämättä hieman erillään muusta työyhteisöstä. Tämä aiheuttaa helposti ulkopuolisuuden tunnetta tai informaatiokatkoksia puolin ja toisin. Asioiden eteenpäinvieminen yhdessä työkavereiden kanssa ei olekaan ihan niin helppoa, kun et voi käydä vaan koputtamassa olkapäähän tai huikkaamassa ovelta. Näihin ongelmiin on onneksi apua tekniikasta. Meidän tiimissä olemme onnistuneet säilyttämään hyvät viestintäyhteydet. Olen osallistunut etänä viikkopalavereihin videoyhteydellä ja hoitanut monet asiat työkavereiden kanssa kahden kesken Skypen chatissa.

Kaiken kaikkiaan etätyön tekeminen toiselta puolelta maailmaa on ollut helpompaa kuin kuvittelinkaan.
Kiitos Puheopiston tiimille mahdollisuudesta etätyön tekemiseen ja tuesta, jota olette antaneet siinä onnistumiseen!

Millaisia sinun kokemuksesi etätöistä ovat? Kirjoita kommentti tai osallistu keskusteluun some-kanavissamme.

JOHANNA MARTIKAINEN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti