16.5.2011

Lapsi sparraa viestintätaitojasi

Vanhempien arki on täynnä ristiriitatilanteita. Lapsi kieltäytyy pukemasta ulkovaatteita, ei suostu syömään maitoa tai menemään nukkumaan. Sadattelun sijaan kannattaa ajatella näitä tilanteita lahjoina.
Herranterttusi tarjoaa sinulle nimittäin oivan mahdollisuuden harjoitella konfliktin ratkaisutaitojasi.
Teoksessa Effective group discussion esitellään viisi eri taktiikkaa, joilla me ihmiset pyrimme purkamaan konflikteja.
1.       Aggressiivinen pakottaminen
Oman vallan ja voiman korostaminen esimerkiksi ääntä korottamalla: ”NYT NE VAATTEET PÄÄLLE NIIN KUIN OLISI JO!” Tähän laskettaneen paitsi se, että pukee huutavalle ja sätkivälle pikkukaverille vaatteet väkisin päälle, myös vanha tuttu uhkailu. ”Nyt jos et laita niitä kenkiä jalkaan, jää lauantain uimareissu väliin.” Tai vielä: ”Äiti lähtee sitten yksin.”
2.       Luovuttaminen
Ei tästä tule nyt mitään. No, kyllä kai tämän päivän työt hoituvat etänäkin…
3.       Konfliktin välttäminen
Lapsi pidetään mahdollisimman hyvällä tuulella koko aamun: aamiaiseksi suklaamuroja, vaaleanpunaista päästä varpaisiin ja yksi jakso Muumeja takaavat yhteistyöhalun. Vai? Onnistunut harhautus toimii tässä tapauksessa paremmin. ”Kuuluuko nämä sukkahousut iskän päähän? Eikö? Minne ne sitten kuuluu? Jalkaan? Iskän jalkaan? Ai Siirin jalkaan?”
4.       Neuvottelu
Yritetään löytää kumpaakin osapuolta tyydyttävä ratkaisu. Kuunnellaan toista ja perustellaan, miksi kannattaa toimia ehdotetulla tavalla. ”Mä huomaan Akseli että sä et halua pukea. Ajattele miten kivaa on sitten, kun sulla on ulkovaatteet päällä ja pääset Eliaksen kanssa pihalle leikkimään. Ja sähän voisit vaikka ajaa pyörällä sinne päiväkotiin!”
5.       Kompromissi
Sovitaan ratkaisusta, jossa otetaan huomioon kummankin osapuolet toiveet. ”Jospa teet ensin palapelin valmiiksi, ja laitetaan sitten vaatteet päälle.”
Nujakoituasi aikasi jälkeläisesi kanssa huomaat pian, että sinusta on kehkeytynyt varsinainen konfliktien ratkomisen mestari.

HELI PERTTULA

2 kommenttia:

  1. Tämä oli mielenkiintoinen kirjoitus! Mutta ei maitoa syödä... :D

    VastaaPoista
  2. Heh, eipä syödä ei. Tietysti pienen vauvan voidaan ajatella "syövän" maitoa, kun kiinteämpi ravinto ei vielä putoa. Mutta tässä ei nyt ollut näin pienestä lapsesta puhe - aika vaikeaahan sen alle puolivuotiaan nyytin kanssa on mitään kompromisseja sorvailla.

    VastaaPoista