Näennäisesti ystävälliset ja kohteliaat sanat voivat muuttua viiltäviksi, kun ne sanotaan ivallisesti, vino hymy huulilla. Huolestumme ystävästä, joka itku silmässä, vapisevalla äänellä sanoo kaiken olevan kunnossa.
Kaikilla meillä varmastikin on kokemusta tunteesta, että se, mitä toinen meille sanoo, ei ole totta. Puhujan ruumiinkieli, eli hänen sanaton viestintänsä kertoo ihan päinvastaista.
Luotamme sanattomaan viestiin
Sanattomiin viesteihin on helppo luottaa. Uskomme mieluummin ystävän kyyneleitä kuin sanoja. Ivallinen äänensävy ja pilkallinen hymy kertoo enemmän, mitä suu sanoo.
Tämä on ihmisellä jo geeneissä. Sanattoman viestinnän juuret ulottuvat paljon kauemmaksi kuin sanallisen. Lapsikin oppii ensin viestimään tuntemuksistaan, mielialastaan ja tarpeistaan sanattomin viestein. Sanat tulevat vasta myöhemmin.
Sanattoman viestinnän avulla muun muassa
- luodaan ensivaikutelmia
- ilmaistaan tunteita
- jaetaan tai otetaan puheenvuoroja
- ilmaistaan statuseroja
- lähetetään ristiriitaisia viestejä
- valehdellaan.
Ennen kaikkea sanattoman viestinnän avulla täydennetään sanottua.
Sanattomien viestien tulkinta voi mennä metsäänkin
Sanattomia viestejä on helppo uskoa, mutta niiden tulkinta voi olla vaikeaa. Olet varmaan joskus yrittänyt tulkita toisen ilmettä tai äänensävyä. Itse olen ainakin yrittänyt etsiä toisen kommunikaatiosta kätkettyjä viestejä: ”Nyt hän katsoi tuolla tavalla ja nyt rykäisi ja räpytteli silmiään. Varmasti hän tarkoitti jotain ihan muuta kuin sanoi”.
On sanottu, että viestien tulkinnasta 80 % on nimenomaan sanattomien viestien tulkintaa. No, asia ei kuitenkaan ole ihan näin yksinkertainen. Sanattomat viestit ovat usein monimerkityksellisiä, joten niiden tulkinnassa voi helposti myös erehtyä tai tehdä yliampuvia johtopäätöksiä.
Jokainen silmän räpäytys ei nimittäin ole viesti (muusta kuin refleksistä tai roskasta silmässä). Voisikin siis sanoa, että sanaton viestintä on viestintää silloin kun sillä on tarkoitus. Tämä tarkoitus voi olla myös tiedostamaton. Emme esimerkiksi suunnittele tietoisesti, kuinka pitkän välimatkan jätämme toiseen ihmiseen, ja silti se on selvä viesti.
Sanattomiin viesteihin on helppo uskoa, mutta on hyvä luottaa myös ihan siihen sanalliseen viestiinkin. Lisää sanattomasta viestinnästä voit lukea täältä.
EMMI KIVISTÖ
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti