23.5.2014

Äänestäjä, varo arveluttavaa argumentointia!


Eurovaalitaistossa käydään viimeisiä kamppailuja epävarmoista äänestäjistä. Jos olet yksi näistä viime hetken argumentaatiotulituksen kohteista, ole varovainen. Ääntäsi kalastellaan esimerkiksi seuraavilla arveluttavilla, mutta tehokkailla argumentaation keinoilla.

1. Kärjistetty vastakkainasettelu (eli väärä dilemma)

EU – love it or leave it.

Meillä on taipumus suosia yksinkertaisia tilanteen kuvauksia monimutkaisten analyysien sijaan. Jos sinulle tarjotaan vain kahta äärimmäistä vaihtoehtoa, älä tyydy siihen. Asia ei todennäköisesti ole niin mustavalkoinen, vaan vaihtoehtoja on enemmän.

2. Suosioon vetoaminen (eli argumentum ad populum)

Kolme miljoonaa suomalaista ei voi olla väärässä.

Kyllä voi. Ole varuillasi, jos väitteen totuusarvoa perustellaan sillä, kuinka monta kannattajaa väitteellä on. Vaikka suurin osa suomalaisista olisi jotain mieltä, se ei tee asiasta totta.

3. Toisto (eli argumentum ad nauseam)

Tuntuuko, että jotkut ehdokkaat toistavat itseään?  Ei ihme, sillä toisto on parhaimmillaan vaikuttava retorinen tehokeino. Sen käyttö lipsahtaa kuitenkin helposti arveluttavaksi. Kun kuulemme jonkin väitteen tai perustelun tarpeeksi monta kertaa, meillä on tapana uskoa se. Asian toistaminen ei kuitenkaan tee siitä yhtään todempaa.


PAULIINA PERTTULI
Twitter: pperttuli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti