25.5.2012

Innostaako työtilasi uusiin oivalluksiin?


Tietotyössä ei enää tarrauduta pöydänkulmaan. Työtä tehdään joustavasti virtuaalisissa työympäristöissä ajasta ja paikasta riippumatta. Mutta ihmisluonto janoaa edelleen myös fyysisiä kohtaamisia.

Arvostettu ja palvottu Applen entinen toimitusjohtaja Steve Jobs vannoi kasvokkaisten kohtaamisten voimaan. Walter Isaacson kirjoittaa Harvard Business Review -julkaisussa Jobsin kunnianhimoisesta tavoitteesta rakentaa Pixar-animaatiostudion rakennuksesta spontaaneja kohtaamisia ja luovuutta edistävä. Tuloksena oli rakennus, jonka keskellä oli iso avoin tila, valoisa atrium. Atriumiin johtivat kaikki käytävät ja pääovet, siellä oli ruokala ja näin myös ihmiset.

Rakennuksen ideana oli saada ihmiset keskustelemaan sellaisten ihmisten kanssa, joita he eivät muuten tapaisi. Työympäristö toi yhteen tietokonenörtin ja sarjakuvapiirtäjän. Kun ihmiset törmäävät toisiinsa, ottavat katsekontaktin ja pysähtyvät, asioita alkaa tapahtua. Jobs halusi avoimen tilan rakennuksen keskelle, koska tärkeimmän asian tulee tapahtua työpaikan sydämessä. Luovuudesta ammentavalle yritykselle se oli ihmisten vuorovaikutus. Pixar nousikin Disneyn haastajaksi piirroselokuvillaan.

Pixar näytti, että työympäristö ei ole vain merkityksetön kulissi. Fyysiset tilat ohjaavat käyttäytymistämme, vaikuttavat ajatteluumme ja rakentavat tapaamme tehdä työtä. Tietotyö on luonteeltaan yhteisöllistä. Kun fyysinen ympäristö tukee yhteisöllisyyden tuntua ja edistää kohtaamisia, rakennetaan hyvinvointia ja luovuutta edistävää työkulttuuria.

Oivalluksia syntyy siellä, missä luovuudelle annetaan tilaa. 

PAULIINA PERTTULI

16.5.2012

Näin karjut Leijonat voittoon


Näin jääkiekon MM-kisojen aikaan on moni kannustanut Leijonia äänensä käheäksi. Äänen käheytyminen ja rasittuminen on kuitenkin merkki siitä, että ei osaa huutaa oikein. Kovankaan äänenkäytön ei sinällään pitäisi rasittaa ääntä käyttökelvottomaksi.

Seuraavien vinkkien avulla säästät ääntäsi ja voit karjua Leijonat voittoon.

1. Ennen peliä hyräile kevyesti jotakin melodiaa tai ainakin hymähtele hmmm.
2. Vältä alkoholia, juhli vasta voiton jälkeen.
3. Huuda seisten.
4. Venytä niskaasi ja laske leukaasi hivenen.
5. Huuda siten, että vatsan lihakset ja jopa pakaralihakset supistuvat.

Sitten vain annat mennä: IHANAA LEIJONAT, IHANAA!


MARSA BÄCK JA EMMI KIVISTÖ

11.5.2012

Kiitos auttaa jaksamaan


Kissa kiitoksella elää, kuuluu vanha sanonta. Kissat kyllä tunnetusti pitävätkin kehumisesta ja silittelystä. Mutta eikö sama oikeastaan koske myös meitä ihmisiä?

Kun saa ansaittua kiitosta, jaksaa taas paremmin ponnistella muidenkin hankkeiden eteen. Sanna Franck on kirjoittanut tässä blogissa osuvasti positiivisen palautteen antamisesta ja sen vastaanottamisesta, mutta nyt haluan kohdistaa huomion erityisesti kiittämiseen.

Älä pihtaa kiitosta

Muutamia viikkoja sitten sain seurata sivusta melko haasteellista asiakaspalvelutilannetta.

Kirjakaupan jonossa seisova, ilmeisen väärällä jalalla noussut asiakas valitti, ettei toisella kassalla ole myyjää, vaikka jonoa alkoi kertyä. Tässä vaiheessa myyjä sai kuulla olevansa idiootti. Päästyään kassalle asiakas kertoi tuohtuneena, ettei löytänyt ruotsinkielisiä kirjoja. Myyjä lähti esittelemään kaupan ruotsinkielistä valikoimaa, mutta se ei asiakasta tyydyttänyt. Olisi pitänyt olla enemmän tarjontaa. Palattuaan kassalle asiakas julisti, ettei tule asioimaan tässä liikkeessä enää koskaan.

Mielestäni myyjä hoiti tilanteen hyvin, vaikka asiakkaan käytös oli erittäin asiatonta. Jälkeenpäin tuli mieleen, että olisin halunnut kiittää tuota myyjää. Siitä, että hän oli niin kärsivällinen. Siitä, että hän jaksaa tehdä työtään tuollaisista kokemuksista huolimatta.

Tämä tuli mieleeni niin myöhään, ettei toteutus ollut enää mahdollista. Eräs kiittämisen keskeinen ongelma onkin siinä, että kiitosta ei tule sanottua ääneen.

Miten kiittää?

Jos haluaa kiitoksillaan todella ”parantaa maailmaa”, ne on annettava oikeaan aikaan. Lisäksi kiitoksen on oltava aito. Aitous lähtee tietenkin siitä, että on vilpittömästi sitä mieltä, mitä sanoo. Yleensä on myös parasta kiittää jostain ihan tietystä asiasta tai piirteestä, jota toisen tekemisessä arvostaa.

Viime kuussa pidetyssä asiakastilaisuudessamme haarukoitiin osallistujien työn ilon kokemuksia. Aika monien kommentit liittyivät siihen, että oli saanut kiitosta. Jaa sinäkin meille oma kokemuksesi joko kiittämisestä tai kiitoksen saamisesta! 

Kiitollisuuden ilmaisemiseen riittää usein vain yksi sana tai hyvin valittu lause. Kiitos voi olla myös jokin teko. Lue Parempi työelämä -sivuilta esimerkkejä siitä, miten eri työyhteisöissä on annettu kiitosta toisille. Mieti sitten, millä tavalla ja ketä sinä voisit tänään kiittää.

JOHANNA MARTIKAINEN